Ένα παιδικό βλέμμα συναντά τους πρόσφυγες

Painting Exhibition Athens - Paris 2017

07.Oct

Ένα παιδικό βλέμμα συναντά τους πρόσφυγες

Η ιδέα

Στην καρδιά της Ευρώπης, στην καρδιά της θάλασσας, σε μια χώρα που αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών - κοιτίδα της δημοκρατίας, καταγράφεται ένα βασικό μέρος της γκρίζας ιστορίας του προσφυγικού μετά και την οικονομική κρίση του 2008. Οι πρόσφυγες. Η Ελλάδα δέχεται ένα από τα μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βιώνει καθημερινά τα ναυάγια των ανθρώπων στο Αιγαίο.

Ανάμεσα τους παιδιά. Χιλιάδες παιδιών ταξιδεύοντας για τη χώρα του αύριο. Που είναι η χώρα του σήμερα; Τι είναι αυτό το άγνωστο που βλέπουν τα μάτια τους; Η Ελλάδα αγκάλιασε τους πρόσφυγες και δημιούργησε κέντρα φιλοξενίας στα Ελληνικά νησιά και σε όλη την Επικράτεια, με τους εκατοντάδες εθελοντές να αποτελούν το πιο σημαντικό χέρι βοηθείας και συμπαράστασης. Η δύναμη των προσφύγων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών με το χαμόγελο τους και την αθωότητα, είναι για μας η έμπνευση να δημιουργήσουμε μια έκθεση ζωγραφικής για τη ζωή τους και τον αντίκτυπο τους σε όλη την ανθρωπότητα.

The inspiration

In the heart of Europe, in the heart of the sea, in a country which consists a crucial crossroad of civilization and a cradle of democracy, Greece experiences another grey page in its history after the financial crisis of 2008. The refugees. Greece faces one of the greatest surges of refugees since World War II and has to deal with human wrecks in the Aegean Sea.

There are many children among them. Thousands of children travelling to the country of “tomorrow”. Where is the country of “today”? What is this unknown in front of their eyes? Greece has embraced the refugees and has created accommodation centers on the Greek islands and all over the country, with hundreds of volunteers being the most valuable helping hand. The strength of these refugees and especially of the young children with their smile and innocence has given us the inspiration to set up a painting exhibition depicting their lives and the impact on the whole humanity.

Η έκθεση

Ακολουθώντας το όραμα του Pediasis ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με 2 φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Ελλάδος και ένα Διαπολιτισμικό Δημοτικό σχολείο στην Αθήνα, που συμβάλλουν ενεργά στη στήριξη και τη φροντίδα μικρών παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πραγματοποιούμε μαζί τους μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων με κεντρικό θέμα τη ζωγραφική και την αυτοέκφραση. Δίνουμε στα χέρια των παιδιών χρώματα, καμβάδες, πινέλα και μια γερή δόση αγάπης και τα αφήνουμε να εμπνευστούν ελεύθερα μέσα από την ιστορία των προσφύγων.

Η έκθεση μας συμπληρώνεται με 35 πίνακες ζωγραφικής διαφόρων διαστάσεων, οι οποίοι δημιουργούνται στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης σειράς δράσεων στους χώρους των οργανισμών. Όλοι οι πίνακες ζωγραφίζονται από τα παιδιά με οικολογικά υλικά, ζωντανά χρώματα και πηγαίο ταλέντο. Τα έσοδα από την διάθεση των έργων ζωγραφικής θα διατεθούν για την στήριξη των παιδιών που αγκαλιάζονται από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς. Η έκθεση μας θα ξεκινήσει από την Αθήνα και έπειτα θα ταξιδέψει σε μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου. Για 2 εβδομάδες το κοινό σε κάθε πόλη θα μπορεί να σταθεί μπροστά σε 35 μεγάλους πίνακες ζωγραφικής που εμπνεύστηκαν τα μικρά παιδιά από την ιστορία των προσφύγων και το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Οι καλλιτεχνικές μας δράσεις για την ολοκλήρωση των έργων τέχνης θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2017. Οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν από το Φεβρουάριο του 2017 μέχρι και το Μάιο του 2017 με ενδεχόμενη παράταση ή μεταφορά τους και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

The exhibition

Following Pediasis’ vision, we have started cooperating with two charitable organizations in Greece and one Intercultural Primary School in Athens, which contribute to the care and support of small children who belong to vulnerable groups. We carry out a series of artistic activities focusing on painting and self expression. We put colors, canvases and paintbrushes in children’s hands and with a large portion of love, we let them free to inspire through the refugees’ story.

Our exhibition is comprised of thirty-five paintings of various dimensions which are created within a greater range of activities in the organization’s premises. All the paintings are made with organic materials, bright colors and spontaneous talent. The revenues of the sold paintings will be given to the organization that cares for the children.

The exhibition will start from Athens and will then travel to big metropolises all over the world. For two weeks in each city, people will stand before 35 big paintings inspired by small children from the stories of refugees and their journey through Europe. Our artistic activities for the completion of the works of art will start in November 2016 and end in January 2017. The exhibitions will take place from February till May 2017 with a possible extension and an inclusion of other cities to these already programmed.

Οι Οργανισμοί

Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος – Κέντρα Στήριξης Παιδιού Και Οικογένειας

www.sos-villages.gr

- Το 1949 ο Hermann Gmeiner ιδρύει την Αυστριακή Οργάνωση των Παιδικών Χωριών SOS και χτίζεται το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS στο Imst του Τιρόλο. Στην Ελλάδα το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS ιδρύθηκε το 1975. Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στα πλαίσια της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια ξεκίνησαν το 1999 στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος, που αποτέλεσε και το πρώτο άνοιγμα του Σωματείου στην ευρύτερη κοινότητα, ήταν η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης στην Ψυχική Υγεία η οποία περιελάμβανε:

• Την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης.

• Την έγκαιρη διάγνωση που περιλαμβάνει την ταχεία πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών ελέγχων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

• Την εγκατάσταση της κατάλληλης θεραπείας και των ενεργειών αποκατάστασης με στόχο τη κατά το δυνατόν αποτροπή της χρονιότητας των διαταραχών και τη παγίωση δυσμενών αποτελεσμάτων για την οικογένεια.

Οι Φίλοι του Παιδιού – Ένωση Μαζί Για Το Παιδί

www.filoitoupaidiou.gr

Η ευαισθησία και η ανάγκη προσέγγισης των παιδιών που ζουν δίπλα μας και υποφέρουν, προέτρεψε μια ομάδα γυναικών να δημιουργήσει το 1987 το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Οι φίλοι του Παιδιού». Το πρώτο Σωματείο που συστάθηκε στην Αττική με σκοπό την προστασία και την φροντίδα, όχι μόνο του άρρωστου ή του κακοποιημένου παιδιού, αλλά και του παιδιού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το 2007 το Σωματείο υλοποίησε ένα μεγάλο στόχο του. Την ίδρυση Παιδικού Σταθμού στο Μεταξουργείο για τα παιδιά που προστατεύει. Ένας χώρος αγάπης, στοργής και φροντίδας όπου μέσα από παιχνίδι και δραστηριότητες, τα βοηθά να συνειδητοποιήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις, να ξεφύγουν από τη βία, την παραμέληση  και την αδυναμία να μεγαλώσουν σε φυσιολογικό περιβάλλον.

Το σωματείο υποστηρίζεται  από το «Μαζί για το Παιδί» μια Ένωση κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 με σκοπό να ενώσει ισότιμα τις προσπάθειές τους για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Σκοπός του Παιδικού Σταθμού είναι, μέσα από ένα οργανωμένο περιβάλλον, να αποκτήσουν τα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον.

 Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αλσούπολης – Αθήνα

Το Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης ιδρύθηκε το 1984 και υποδέχεται μαθητές των οποίων η προέλευση συνδέεται άμεσα με τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα που δέχεται η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως την τελευταία διετία. Στη σχολική μονάδα φοιτούν  147 μαθητές από 30 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Το σχολείο βοηθά στη σχολική και κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών μέσα από τη συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα η προσπάθεια επικεντρώνεται στη διερεύνηση τρόπων που θα βοηθήσουν τους μαθητές να ξεπεράσουν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή χώρας διαμονής, την αλλαγή τρόπου ζωής, και το νέο περιβάλλον όσο και από τυχόν οικογενειακά προβλήματα.

Ο τελικός σκοπός είναι οι μαθητές να προσαρμοστούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στην ελληνική κοινωνία καθώς επίσης και να κατακτήσουν την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε στην επομένη εκπαιδευτική βαθμίδα να φοιτήσουν σε σχολεία γενικού τύπου. Το Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα διαπνέεται από πνεύμα ισότητας, αντιρατσισμού και σεβασμού της διαφορετικότητας των παιδιών.

Organizations

 Children’s Villages SOS Greece – Social Centers - Family Strengthening Program

www.sos-villages.gr

In 1949, Hermann Gmeiner  sets up the Austrian Organization of Children Villages SOS and the first Village SOS is built in Imst Tirolo. In Greece, the first Village was founded in 1975.

The Children’s Villages SOS in Greece set up their first center in 1999 in Kypseli, Athens with a view to helping children and families. The main aim of the program, which constituted the organization’s first opening to the wider community, was the application of a full preventive policy concerning Mental Health. It included:

  • The early detection of situations in which children function under unfavorable conditions of growing up.
  • The timely diagnosis which includes the rapid realization of the necessary checks and the proper choice of therapy.
  • The application of the proper therapy and corrective measures in order to avoid the establishment of chronic disorders and the stabilization of unfavorable effects for the family.

Child’s Friends – Together For Children

www.filoitoupaidiou.gr

Both sensibility and the need to reach out to children who live close to us and suffer, have been the driving force for a group of women to set up the Charitable Organization “Child’s Friends” in 1987. It was the first organization in Attica aiming to protect and care not only for the sick or abused children but also the ones who live under the poverty line.

In 2007, the organization realized a great dream, the establishment of a kindergarten at Metaxourgio for the children it protects. A place full of love, affection and care where through games and activities, children are helped to realize human relationships, escape from violence, neglect and the inability to grow up in a normal environment.

The organization is supported by “Together For Children” a union of non-profitable public benefit corporations which started operating in 1996 with a view to equally joining their efforts to help children in need.  Its vision is to help children get the necessary qualities for a better future.

Intercultural Primary School Of Alsoupoli – Athens

The Primary School of Intercultural Education οf Alsoupoli in Athens was founded in 1984 and welcomes students whose origin is associated with migratory and refugee streams entering Greece for years now and especially in the period of the last two years.

The school unit is attended by 147 students from 30 different countries. The school assists in the scholastic and social incorporation of these children through the continuous support and encouragement on behalf of the educators. At the same time, effort is made to help the students overcome any problems which may arise from the change of their country of residence, the different way of life and their new environment as well as any possible family matters. The ultimate objective is for the students to both adjust to the Greek educational system and the Greek society as well as to master the Greek language at such a level in order to be able to attend regular schools.

The Primary School of Intercultural Education of Alsoupoli has been pervaded with a spirit of equality, antiracism and respect for the diversity of students since the day it started.