Δημιουργικό εργαστήρι

Στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού Και Οικογένειας Παιδικών Χωριών SOS

Δημιουργικό εργαστήρι

Ενώσαμε την αγάπη και το χαμόγελο μας με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS και ετοιμάζουμε τις πρώτες δημιουργικές δράσεις για τους μικρούς μας ήρωες! Προγραμματίσαμε τη πρώτη μας δράση για το Νοέμβριο με έμφαση στο θεατρικό παιχνίδι και τη ζωγραφική και αναμένουμε τη πρώτη μας συνάντηση με τους μικρούς μας καλλιτέχνες στη Κυψέλη. Μοιραζόμαστε την τέχνη, μοιραζόμαστε τη ζωή!

Λίγα λόγια για το έργο των Παιδικών Χωριών SOS

Σκοπός

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στα πλαίσια της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια ξεκίνησαν το 1999 στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος, που αποτέλεσε και το πρώτο άνοιγμα του Σωματείου στην ευρύτερη κοινότητα, ήταν η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης στην Ψυχική Υγεία η οποία περιελάμβανε:

• Την πρώιμη ανίχνευση των καταστάσεων στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν υπό δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης.

• Την έγκαιρη διάγνωση που περιλαμβάνει την ταχεία πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών ελέγχων και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

• Την εγκατάσταση της κατάλληλης θεραπείας και των ενεργειών αποκατάστασης με στόχο τη κατά το δυνατόν αποτροπή της χρονιότητας των διαταραχών και τη παγίωση δυσμενών αποτελεσμάτων για την οικογένεια.

Υπηρεσίες

Οι δωρεάν παρεχόμενες ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, θεραπευτικού χαρακτήρα αφορούν:

• Εκτίμηση-διάγνωση παιδιών και οικογενειών (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών που είναι υποψήφια για εισαγωγή στα Παιδικά Χωριά SOS καθώς και των υποψηφίων Μητέρων / θείων SOS).

• Θεραπευτική αντιμετώπιση ανάλογα με τις ανάγκες που διαπιστώνονται.

• Κοινωνικοποίηση και κοινωνική ένταξη παιδιών με δυσκολίες (όπως ψυχική αναστολή, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές συμπεριφοράς) με στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των γνωστικών και κοινωνικών τους ικανοτήτων μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες.

• Εργαστήρια με θεραπευτικό χαρακτήρα και στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό (Δραματοθεραπευτής, Θεραπευτής εικαστικών, Μουσικοθεραπευτής κτλ.), με στόχο την προαγωγή της επικοινωνίας και της συναισθηματικής έκφρασης, την καλλιέργεια των σχέσεων και την ψυχαγωγία.

Νέα Δράση

Στήριξη Οικογενειών σε Κρίση - Δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ"

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, επιφέρει  μια διαρκή επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε όλα τα επίπεδα και την συνακόλουθη δραματική αύξηση του αριθμού οικογενειών –και κατά συνέπεια, των παιδιών και των νέων- που κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, καθίσταται αναγκαία κοινωνική προτεραιότητα η διάθεση οικονομικών και κοινωνικών πόρων για τη στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε κρίση λόγω φτώχειας, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάλυσής τους.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, χάρη στη μεγάλη δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, δρομολογούν  τη λειτουργία τους τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος και συγχρόνως διευρύνουν και ενισχύουν τη δράση τους σε έξι πόλεις της χώρας μας, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό πανελλαδικό δίκτυο.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση στη δυσλειτουργική οικογένεια με στόχο την ενδυνάμωσή της και την -κατά το δυνατόν- αποκατάσταση της ικανότητάς της να ανταποκριθεί θετικά στις ανάγκες της καθημερινότητας με τις δικές της δυνάμεις και να αποτελέσει ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας για τα παιδιά.

Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στα Κέντρα, αφορούν:

• Εκτίμηση –διάγνωση παιδιών και γονέων

• Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν  στην οικογένεια

• Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων

• Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

• Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

• Δημιουργική απασχόληση παιδιών

• Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, την επιχορήγηση μέρους του ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΗ κτλ. για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.